Pakkaus-lehdessä

Pakkaus 3/2014 Kansikuva Tästä kelpaa olla ylpeä, saimme kuvan suunnittelemastamme Somerin Kalan mätipakkauksesta Pakkaus-lehden kanteen.

 

Tervetuloa kuuntelemaan pakkausmuotoiluun liittyvä puheenvuoroni ti 13.5.2014 Messukeskuksessa järjestettävään Elintarvikepäivään!

 

 

Uusi pakkauskehittäjä korostaa yhteistyötä

Pakkauksia pitää kehittää alusta lähtien kokonaisuuksina eikä osaoptimoidusti kukin omien suunnittelupöytiensä ääressä.
 
Tulevassa Elintarvikepäivässä kuullaan myös pakkauksien kehittämisestä. Yhden niistä esittää uuden pakkauskehitysyhtiö Rukki Finlandin perustaja, elintarviketeknologi Laura Hyvärinen, joka kysyy onko pakkaavalla asiakkaalla varaa jättää pakkausmuotoilu hyödyntämättä. Alle puoli prosenttia lanseeratuista uutuustuotteesta menestyy kaupoissa.  – Resursseja jätetään yhä paljon hyödyntämättä, Hyvärinen sanoo. Yritykset käyttävät todella paljon resursseja uutuuksien kehittämiseen, muttei niinkään pakkauksiin. Panostuksia menee hukkaan, kun pakkaus ei ole kunnossa, Hyvärinen sanoo. Varmistaa pitäisi, ettei pakkaus estä onnistumista.

 

Pakkausta kehitettävä eikä vain suunnitella

Pakkaus 3/2014 Juttu Rukista

Pakkaus pitää kehittää kokonaisuutena yhdessä tuotteen kanssa alusta lähtien, eikä kunkin osa-alueen erillisinä osaoptimointeina. – Puhun mielummin 
pakkausten kehittämisestä kuin suunnittelusta, koska pakkaussuunnittelu mielletään usein vain graafiseksi suunnitteluksi mainostoimistoissa. Pakkauksiin erikoistuneista alan toimistoista Rukki erottuu keskittyessään liiketoiminnan kehittämiseen elintarvikkeiden pakkaamisen ja pakkauksien kautta, eikä vain graafiseen ilmeeseen.

 

Pakkauksien parantamista pitää katsoa laajemmin, kuten miten perinteiset osaoptimoinnit vaikuttavat liiketoimintaan, toteaa HK:llakin pakkauskehityksessä aiemmin toiminut Hyvärinen. Pakkausten kehittäminen on hänestä silti yhä aliarvostettua. – Se näkyy kauppojen hyllyllä innovaatioiden puutteena ja hävikkinä.

 

Ruoan pakkaamiseen myös kurssitusta

Pakkaus 3/2014 Sisällysluettelo

Pakkausten kehitysyhtiö Rukissa toimii kaksi muuta henkilöä lähes kokoaikaisesti, mutta toiminimin tiimissä on mukana kuusi ammattilaista. Viikin oppineella Hyvärisellä on takanaan myös teollista muotoilun perusopinnot entisestä Taikista.
Hyvärinen on järjestänyt jo melko paljon myös koulutuksia elintarvikkeiden pakkaamisesta yrityksille ja oppilaitoksille siitä, mihin pitää pakkauksissa jatkossa panostaa, mitkä ovat prioriteetteja ja resurssoidaan sen jälkeen vasta.