Juttu Kehittyvä Elintarvike -lehdessä: Palkkatyöstä yrittäjäksi

Palkkatyöstä yrittäjäksi

Toimitusjohtaja Laura Hyvärinen on saavuttanut unelmansa.

Kehittyva Elintarvike 6 2013 RukkiElintarviketieteiden maisteri Laura Hyvärinen haaveili jo opiskeluaikana sivutoimisesta bisneksestä ennen kuin hän täyttää 30 vuotta. Hän ei kuitenkaan löytänyt kiinnostavia yrittäjyysaiheisia kursseja. Kaikki tarjolla olevat kurssit tuntuivat painottuvan maatalousyrittäjyyteen, eikä se ollut hänen juttunsa.

− Järjestimme Agronomiliitolla yrittäjyysaiheisen työelämäillan vuonna 2009 ja se kyllä sytytti. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen oli kertomassa yrittäjyydestään ja kuulostihan se innostavan vauhdikkaalta, Laura Hyvärinen muistelee.

Hyvärinen kummastelee sitä, ettei yliopistotutkintoon kuulu pakollisena liiketalouden opintoja. Pääsääntöisesti valmistuneet siirtyvät kuitenkin johtotehtäviin, joissa päätetään investoinneista, budjeteista ja hinnoittelusta, joten talousosaaminen olisi tärkeää.

− Viimeisin palkkatyöni pakkausasiantuntijana oli liha-alan yrityksessä. En ollut tyytyväinen silloiseen rooliini ja samaan aikaan minulla oli imu yrittäjäksi. Päätös irtisanoutumisesta syntyi kesälomalta palatessa. Moni varmasti tunnistaa fiilikset ”tähänkö olen palaamassa”, joten päätös oli itse asiassa helppo tehdä, Laura Hyvärinen kuvailee ratkaisuaan.

Samoihin aikoihin Hyvärinen selvitteli starttirahan hakemista ja löysi kymmenen kuukauden yrittäjyyskoulutuksen, johon hän pääsi mukaan ja joka alkoi viikko viimeisen työpäivän jälkeen.

Tarjolla monenlaista rahoitusta ja koulutusta

Julkisella puolella on jaossa paljon rahaa alkuvaiheen yrittäjyyskoulutuksiin. Esimerkiksi ESR-rahalla tuetaan työllisyyttä ja osaamista edistäviä hankkeita. Uusyrityskeskukset ja Aallon Pienyrityskeskus ovat monien koulutusmuotojen takana.

− Olen tietysti ottanut oman osani tarjolla olevasta koulutuksesta ja se on ollut tarpeen. Vaikka olenkin kasvanut yrittäjäperheessä, en silti tiennyt kannattavan, kasvavan yrityksen perustamisesta oikein mitään. Nämä ovat kuitenkin opeteltavissa olevia asioita, Hyvärinen toteaa ponnekkaasti.

Hyvärinen on asiantuntijayrittäjä ja hänen on täytynyt opetella paljon tuotteistamisesta ja myynnistä. Julkisen puolen tukiviidakko on myös tullut hänelle osittain tutuksi.

− Samantyyppisiä palveluita on saatavilla monelta eri taholta. Monessa kohtaa voi mennä naruun, jos ottaa vastaan jonkun avustuksen, niin sitten et voi saada toisaalta jotain muuta. Esimerkiksi starttirahaa ja hautomoyrityksille tarkoitettua ELYn kehittämisavustusta ei voi kumpaakin saada. ELY-keskus ja Keksintösäätiö ovat yhdistymässä, mutta miksei joukkoon liity myös Finnvera, Tekes, Yritys-Suomi ja Team Finland, Hyvärinen kysyy.

Tukisummissa on kuitenkin eroa, ja kun tuloja ei ole, sillä on suuri merkitys, saako tukea puolen vuoden aikana 3 900 vai 15 000 euroa. Jälkimmäinen on kylläkin mahdollinen vain yrityksille, joiden liikeideassa on uutuusarvoa ja yrityksessä on oltava vähintään kaksi kokopäiväistä työntekijää.

Laura Hyvärinen, CEO, Rukki Finland Oy

Rukki Finland Oy:n toimitusjohtaja Laura Hyvärinen on voittanut monet yrittäjäksi lähtemisen haasteet ja innostaa muitakin tyytyväisyydellään.

Kuva: Paula Aito

Markkinoillepääsy vaatii sitkeyttä

Hyvärinen teki vajaa vuosi sitten markkinatutkimusta. Hän oli ihmeissään päästessään juttelemaan kaikkien parinkymmenen toimitusjohtajan kanssa, joille hän soitti.

− Paras sparraaja oli Primulan ex-johtaja Juha Valkamo. Häneltä sain arvokasta tietoa asiakkaiden tarpeista ja mielipiteitä esittämistäni arvolupauksista.

Hyvärisen mukaan tärkeitä vaiheita uskottavuuden luomisessa ovat olleet yrityksen olemassaolo, tiimi ja referenssit.

Kun yritys lähti hakemaan ensimmäisiä toimeksiantoja, tilanne ei ollutkaan yhtään niin helppo kuin tutkimusvaiheessa.

− Pakkaukset ovat asiakkailleni tärkeä ja kiinnostava aihe, joten se ei ole ongelma. Esteenä tuntuu olevan kiire, vaikka palvelumme vähentää asiakkaan kiirettä. Me huolehdimme asiakkaan puolesta pakkausten kehittämisestä ja teemme sen nopeammin kuin he itse kiireensä keskellä tekisivät. Näin tuotteet saadaan totuttua nopeammin markkinoille ja asiakas saa ansaintakoneistonsa käyntiin, Hyvärinen selvittää yrityksensä Rukki Finland Oy:n ydintavoitetta.

Pakkausten kehitykseen liittyy usein investointeja, joten alalle onkin tyypillistä hidas projektien liikkeellelähtö. Hyvärisen mukaan tilanne näyttää nyt kuitenkin hyvältä, sillä yrityksen niin sanotussa myyntisuppilossa on paljon pöhinää.

Virtaa hyvistä tyypeistä ja liikunnasta

Laura Hyvärinen saa uutta virtaa hyvistä tyypeistä. Innostuneen ihmisen draivi tarttuu. Hyvärinen kertoo olevansa nopeatempoinen ja parhaimmillaan, kun pääsee laittamaan asioita alkuun.

− Tunnistan sen itsessäni ja siitä syystä olen etsinyt ympärilleni henkilöitä, jotka täydentävät minua. Jokaisella tiimin jäsenellä on oma erityisosaaminen, vaikka kaikki liittyy pakkausten kehittämiseen.

Vapaa-aikana liikunta on avainjuttu. Hyvärinen ui, tekee puutöitä, käy kuntosalilla, lenkkeilee, mökkeilee, pelaa lentopalloa ja sählyä, joka päivä jotain.

− Käymme yrittäjäporukalla sunnuntaisin lenkillä ja olen aivan ihastunut Espoon Mynttilän metsäreitteihin.

Minulla ei itse asiassa ole tarkkoja rajoja työ- ja vapaa-ajan välillä. Jos mahdollista, käytän työaikaa kuntoiluun, esimerkiksi pyöräilen työmatkat. Kerran Finprolla Ruoholahdessa käydessäni mentorini Maarit Ahola hyväntuulisesti tokaisi minulle, että ”asiakkaat eivät yleensä tule pyörällä”, Hyvärinen myhäilee.

Hyvärisen mielestä perhe ja yrittäjyys sopivat hyvin yhteen. Hän tekee kotona töitä, jos vaan voi, ja välttelee ruuhkissa istumista.

− Yleensä lopettelen työt samoihin aikoihin, kun mies palaa kotiin. Kummallakin on siinä vaiheessa täysi työpäivä ja päivän kuntoilut tehtynä. Huippua on se, että työt voi helposti jättää hetkeksi, keneltäkään kyselemättä. Kummallakin on joustavat työajat. Miehellä on myös aina ansaittuja lomapäiviä käytettävänä. Ongelma on tietysti se, ettei töitä malttaisi jättää. Nyt tämä on tietysti helppoa, kun meillä ei ole lapsia. Suunnitelmat ruuhkavuosien varalle ovat olemassa ja eiköhän me selvitä niistä siinä missä muutkin yrittäjäperheet.

Laura Hyvärinen

Laura Hyvärinen virkistyy monipuolisella liikunnalla.  Jopa koskenlasku sujuu vaikeuksitta.
Kuva: Mika Pyykkö

Lisää tukea alkaville yrittäjille

Laura Hyvärinen on päässyt jo ohi yrittäjäpolun alkukivikot ja hänelle on tullut näkemystä siitä, mikä alussa on tärkeää.

− Jos lähtisin yrittäjäksi nyt ja nykyisillä tiedoilla, niin etsisin heti alkuun tiimin, jonka kanssa perustaisin yrityksen. Itse asiassa, olen perustamassa nyt myös toista yritystä kahdeksan naisen kanssa. Rakennamme yhteisöllistä verkkopalvelua, jossa käyttäjät kohtaavat ympäröivän elinympäristönsä. Liikeidea vastaa nykypäivän tärkeimpiin arviointikriteereihin: kyllä, se on kansainvälinen ja skaalautuva, Hyvärinen paljastaa.

Hyvärinen toivoo, että työntekijän palkkaaminen olisi helpompaa. Osa-aikatöiden tekeminen pitäisi olla kiinnostava vaihtoehto ja työmarkkinoilla pitäisi olla enemmän joustoa. Työttömille, kotiäideille ja palkansaajille pitäisi olla taloudellisesti kannattavaa ottaa vastaan pieniä toimeksiantoja.

− En puhu kenenkään riistämisestä, vaan vaihtoehtoisten työssäkäyntimallien kehittämisestä, Hyvärinen täsmentää.

Hyvärisen mielestä alkutaipaleen yrittäjille olisi tärkeää saada julkisen puolen tukea niin sanotusti yhdeltä luukulta. Hän on huomannut, että jopa virkamiehetkin ovat eksyksissä tukiviidakossaan. Yksi neuvoo yhtä, toinen toista. Ristiriitaiset ohjeet ja käytännöt tuhlaavat kaikkien aikaa ja rahaa.

− Ei olisi pahitteeksi, vaikka yritysneuvojilta vaadittaisiin omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä, Hyvärinen ehdottaa.

Raija Ahvenainen-Rantala

Kehittyvä Elintarvike 6/2013 Teemanumero: Yrittäjyys, markkinointi & koulutus

**********************

Rukki Finland Oy

ETM Laura Hyvärinen perusti Rukki Finland Oyn alkuvuodesta 2013. Hyvärinen on yrityksen toimitusjohtaja ja työskentelee myös pakkausasiantuntijana. Tiimissä on tällä hetkellä kuusi henkilöä, joiden osaamiset täydentävät toisiaan. Yritys kehittää pakkauksia tunnistamalla käyttäjät ja heidän tarpeensa, ideoimalla tuotteelle ja tuotantoon soveltuvia pakkauksia sekä toteuttamalla suunnitelmat.

Rukki Finland Oy on Makeryn hautomoasiakas. Hyvärinen on osallistunut myös Spinnon ja Think Companyn tilaisuuksiin. Hän on huomannut, että yrityshautomoita on moneen lähtöön. Hänen mukaansa on tärkeää, ettei alkuvaiheessa jää yksin pyörittelemään ideoitaan. Ajatuksia pitää lähteä testaamaan potentiaalisilla asiakkailla ja ulkopuolisilta saa usein hyviä vinkkejä, tulevathan ne usein niin sanotusti out-of-the-box.

Hyvärinen on kokenut lähes kaikki sparraukset innostaviksi ja motivoiviksi. Niistä on saanut vertaistukea ja on voinut verkostoitua. Takataskuun on aina jäänyt myös jotain uutta opittua.

Hyvärinen on opiskellut kaiken kaikkiaan kuudessa eri yliopistossa. Elintarviketieteiden maisterin tutkinnon hän suoritti Helsingin yliopistossa vuonna 2012, pääaineena yleinen elintarviketeknologia. Hän on myös suorittanut laajan teollisen muotoilun sivuaineopinnot Aallon Taideteollisessa korkeakoulussa. Ennen yrittäjäksi siirtymistä viimeisin palkkatyö oli liha-alan yrityksen pakkausasiantuntija.

Laura Hyvärinen toimii tällä hetkellä myös Elintarviketieteiden Seuran prosessiteknisen jaoston sihteerinä.