Alimenta 2/2014

Agronomiliiton jäsenlehden Urapalstalla juttu:

Rukki kehrää parempia pakkauksia

Alimenta kansi 2 2014 Yrittäjäksi voi alkaa myös nuorella iällä. ETM Laura Hyvärinen perusti alle 30-vuotiaana Rukki Finland Oy:n, joka suunnittelee elintarvikepakkauksia. ”Perustin Rukki Finlandin vuosi sitten. Jo opiskeluaikana haaveilin perustavani yrityksen ennen kuin täytän 30. Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten tiedän yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet”, Hyvärinen kertoo. Sytykettä yrittäjyyteen Hyvärinen sai myös Agronomiliitossa vuonna 2009 järjestetystä yrittäjyysillasta, jossa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen puhui innostavasti yrittäjän arjesta. Pakkauksiin Hyvärinen hurahti ensimmäisenä opiskeluvuonnaan Harry Helénin vetämällä pakkausteknologiakurssilla. Elintarviketeknologian lisäksi Hyvärinen on opiskellut teollista muotoilua Taideteollisessa korkeakoulussa, ravitsemus- ja elintarvikebiotekniikkaa Kuopion yliopistossa sekä biolääketiedettä Lancasterin yliopistossa ja biotieteitä National University of Singaporessa. Näkemystä elintarvikeketjuun löytyy monesta näkökulmasta.

Yrityshautomo auttoi alkuun

Rukki kehrää parempia pakkauksia

Hyvärinen ehti valmistuttuaan työskennellä kaksi vuotta pakkauskehityksessä HK:lla ennen kuin päätti siirtyä yrittäjäksi. Yrittäjyysoppia hän haki kahdelta Uusyrityskeskusten järjestämiltä kursseilta. Toinen kurssi oli suunnattu akateemisille naisille ja toinen luovan alan yrittäjille. Viikissä opiskellessaan hän ei käynyt yrittäjyyden kursseja, koska koki niiden suuntautuvan liiaksi maaseutuyrittäjyyteen. Hyvärinen tukeutui myös Viikissä toimivan yrityshautomo Makeryn palveluihin.  ELY-keskus myönsi hänelle 15 000 euron hautomoavustuksen yrityksen käynnistämiskuluihin. Hautomoavustuksen päälle ei ollut enää mahdollista saada yrittäjän starttirahaa. ”Makeryssä minulla oli tekniikan tohtori Mikko Punakivi hyvänä sparraajana. Löysin hautomon kautta myös joitain hyviä liikekontakteja”, Hyvärinen kiittelee.

Nopea kasvu tavoitteena

Kuluvalle vuodelle Rukki Finland tavoittelee maltillista 30 000 euron liikevaihtoa. Hyvärinen on tehnyt kymmenen vuoden liiketoimintasuunnitelman ja vuonna 2022 liikevaihtotavoitteena on jo 700 000 euroa. ”Haluamme olla mahdollisimman pian Suomen halutuin kumppani elintarvikepakkausten kehitystyössä”, Hyvärinen tiivistää yrityksen vision. Nyt Rukki Finlandissa työskentelee Hyvärisen lisäksi kaksi palkattua työntekijää: muotoilija ja pakkaussuunnittelija. Lisäksi Rukki-tiimiin kuuluu toimeksiantopohjalta kolme muuta asiantuntijaa. Hyvärisen toimisto on kotona Vantaalla. Yrityksen visuaalinen ilme on huolellisesti suunniteltu, mikä onkin tärkeää, kun asiakkaille tarjotaan pakkausten visuaalistakin suunnittelua. Yrityksen nimen keksiminen vei Hyväriseltä puoli vuotta. Hän on tyytyväinen nimeen. ”Rukki kehrää asiakkaiden alustavista ajatuksista laadukkaita, valmiita tuotteita. Rukki pyörii luotettavasti ja pitää langanpäät käsissään asiakkaiden puolesta. Nimi toimii hyvin myös kansainvälisessä liiketoiminnassa”, Hyvärinen kuvailee. Nuori yrittäjä on aktiivinen myös vapaa-ajallaan. Virtaa päivittäiseen työhön antavat puukäsityöt, kuntosalilla käynti, juokseminen ja uinti. Hän kuuluu myös kahteen yrittäjäporukkaan, jotka kokoontuvat säännöllisesti joko liikunnan tai muun mukavan tekemisen merkeissä. Hyvärinen on selvästikin löytänyt paikkansa työelämästä. Se on vaatinut paljon suunnittelua, mutta mieleinen lopputulos paistaa yrittäjän kasvoilta.